Ongekend in Roosendaal
Het verhaal van Iliass
Van chillen op de straat tot werken als professional met de Roosendaalse jeugd van nu. Iliass is écht een ongekende Roosendaler!
Iliass Ben Omar. Geboren en getogen in Roosendaal. Tot zijn 7e woonachtig in Langdonk en vervolgens verhuisd naar Burgerhout. Zijn hele jeugd bracht hij hier door ‘en dat was hartstikke prima’ in zijn eigen woorden. Wat hij wilde worden wist hij toen nog niet goed, alleen dat het iets met jongeren moest zijn. Totdat iemand zijn potentie zag als jongerenwerker. De keuze werd gemaakt en nu haalt hij zelf dagelijks de potentie uit de Roosendaalse jongeren van nu.
Hoe is dat voor jou om dagelijks te werken met Roosendaalse jongeren?
“Ik vind het echt geweldig om iedere dag in contact te komen met jongeren. Ik herken me in hen, zoals zij zich ook in mij herkennen. Want nog niet zo heel lang geleden was ik ook veel op straat te vinden en wist ik soms ook niet goed wat ik wilde doen met mijn leven. Totdat de directeur van het jongerencentrum waar ik destijds als tiener kwam potentie zag in mij als jongerenwerker. Ik deed vervolgens de opleiding voor sociaal werker op het mbo en stroomde daarna door naar het hbo en uiteindelijk kwam ik in deze functie terecht. Dat vind ik zo mooi, dat ik nu op mijn beurt jongeren kan inspireren en helpen hun potentie en kracht te ontdekken. Want die potentie is er zeker bij de Roosendaalse jongeren!”
Wat is het grootste misverstand dat er heerst rondom jongeren?
“Dat is denk ik dat mensen er vanuit gaan dat alle jongeren met wie wij werken problemen hebben. Dat is namelijk helemaal niet zo. Ze willen ook heel graag juist hun steentje bijdragen aan de maatschappij en activiteiten opzetten en daar ondersteunen we ze ook bij. Het gaat dus veel verder dan alleen gesprekken hebben.”
Hoe ziet een typische werkdag voor jou eruit?
“Dat is dus het mooie van mijn werk: er bestaat geen typische werkdag. Soms begin ik op een middelbare school waar we pauzes bezoeken. Daarna heb ik dan een overleg, met collega’s, gemeente, politie of handhaving en in de avond organiseren we regelmatig jongerenavonden.”
En Iliass buiten het werk, kun je daar wat meer over vertellen?
“Naast mijn werk als jongerenwerker heb ik nog een grote passie en dat is muziek. Ik maak zelf muziek in het genre hiphop/rap, dat vind ik al van kleins af aan super leuk om te doen. Ik schrijf over dingen die ik echt met mijn eigen ogen zie of die in mijn omgeving gebeuren. De ervaringen van de straat neem ik zeker mee in mijn muziek. Maar ik probeer er wel altijd een positieve draai aan te geven, dat is het belangrijkste aan muziek, dat je de juiste boodschap meegeeft. Ik ben zeker van plan om in de toekomst nog meer muziek uit te brengen!”
Leuk dat je hierover begint, want volgens mij hebben we jou een aantal jaar geleden met niemand minder dan de burgemeester zien rappen, klopt dat? Hebben we nog een leuke vraag voor je: wat zou jij doen als je een dag burgemeester van Roosendaal zou zijn?
“Haha ja dat klopt! En goede vraag! Als ik één dag burgemeester zou mogen zijn dan zou ik in elke wijk op dezelfde dag een Johan Cruijff court bouwen. Wat ik als jongerenwerker namelijk merk is dat zo’n veldje niet alleen gebruikt wordt om te voetballen, maar er wordt ook met elkaar gepraat en jonge talenten komen hier samen. Wat mij betreft is zo’n veld een perfect voorbeeld van een plek waar jongeren zich kunnen ontwikkelen!”
In je muziek horen we veel slang. Werkt dat in je voordeel als jongerenwerker?
“Absoluut! Je hebt echt een streepje voor als je jongeren in hun eigen taal kunt benaderen. Ze voelen zich serieus genomen en waarderen het dat ik mét ze kom praten, in plaats van over ze. Ik ben oprecht geïnteresseerd en dat merken ze.”
“ De jongeren in Roosendaal voelen echt als mijn broertjes en zusjes, dat ik als jongerenwerker er voor hen kan zijn is het mooiste dat er is! ”
Iliass Ben Omar
En waar ben je trots op als de persoon Iliass?
“Ik denk de groei die ik als mens heb meegemaakt. Als een soort van “one of the guys” ben ik toch wel uitgegroeid tot een vertrouwenspersoon die jongeren kunnen inschakelen op het moment dat zij ergens mee zitten. Die jongeren kunnen nu naar mij toe komen, waar wij vroeger naar andere mensen toe gingen met onze problemen.”
Wat zijn jouw toekomstplannen eigenlijk? Blijf je in Roosendaal denk je?
“Wat mij betreft wel! Ik vind het super om als jongerenwerker te werken en zeker in “mijn” stad. Dit is mijn thuis en de jongeren hier voelen dan ook meer als mijn broertjes en zusjes. Dat ik door er voor hen te zijn iets kan bijdragen aan Roosendaal is voor mij het mooiste dat er is. Er loopt hier zoveel talent rond, op het gebied van voetbal, muziek en kunst, en daar wordt nu nog niet altijd maximaal gebruik van gemaakt. Het is mijn doel om zoveel mogelijk van die talenten te ontplooien zodat ze goed terecht komen.”
Wat betekent Roosendaal verder voor jou?
“Voor mij is Roosendaal thuis. En dat heb ik altijd al heel sterk gevoeld. Bijvoorbeeld als we vroeger drie weken op vakantie waren geweest en dat we dan terugreden naar Roosendaal en dan dat plaatsnaambordje weer zagen. Dan waren we al thuis, ook al waren we er nog niet helemaal. Ja, dit is zeker m’n thuis ja.”
Tot slot, wat als “jouw jongeren” dit stuk lezen, wat wil je ze dan tot slot nog meegeven?
”Ga op zoek naar iets wat je leuk vindt, want dat is iets wat je het langst vol kan houden en je leven lang kan blijven doen. Iets dat je met je hart doet, kun je altijd blijven doen en dan kom je altijd goed terecht.”
“ Voor mij is Roosendaal thuis. Dat heb ik altijd al heel sterk gevoeld. ”
Iliass Ben Omar