Het verhaal van Saskia
Oorlogsverhalen voor de toekomst
Wist je dat we de Roosendaalse Speeltuin Vrouwenhof te danken hebben aan het verzet, dat na de oorlog een veilige plek voor kinderen wilde creëren? Ook hier in Roosendaal is er oorlog geweest en de verhalen van Roosendalers die dit meemaakten deelt Saskia in haar nieuwe kinderboek.
Op een regenachtige vrijdag in maart treffen we haar voor een klas in Heerle, Roosendaalse boekenschrijfster Saskia van den Brand. Ze is daar om haar nieuwste boek te presenteren: Roosendaalse kinderen in oorlogstijd. Na afloop vliegen de vragen van de kinderen uit de klas haar om de oren; het verhaal slaat duidelijk aan! Na afloop krijgen wij de tijd om wat vragen aan haar te stellen. Lees meer over Saskia en hoe zij op een unieke manier verhalen over de oorlog levendig houdt voor Roosendaals’ jongste generatie.
Kun je kort vertellen waar het boek over gaat?
“Het boek is opgebouwd uit zeven losse verhalen die verschillende situaties over de oorlog beschrijven door de ogen van kinderen. De verhalen spelen zich allemaal af in Roosendaal en de directe omgeving zodat het voor lezers extra herkenbaar wordt. Hoe was het om bijvoorbeeld eten te krijgen met voedselbonnen of om onder te duiken? De verhalen zijn allemaal gebaseerd op waargebeurde verhalen van Roosendalers die de oorlog zelf hebben meegemaakt, dat maakt dat de verhalen echt gaan leven!”
Kun je ons vertellen hoe je op het idee voor dit boek bent gekomen?
“Ik gaf les op een school in Eindhoven, waarbij een jongetje vertelde over de geschiedenis die hij uit de eerste hand leerde van zijn opa. Ik besefte dat verhalen het beste bijblijven als het je persoonlijk raakt, wanneer je de mensen en de plaatsen herkent. Het verhaal van deze jongen en zijn opa plantte een zaadje om de persoonlijke verhalen van Roosendaal in de oorlog op papier te zetten voor kinderen.”
Hoe ben je uiteindelijk op de zeven verhalen gekomen die je vertelt in je boek?
“Ik heb een oproep gedaan via Zuidwest TV en kreeg daarop al veel reacties. Daar was ik heel blij mee, want ik weet dat het verhalen zijn die nú verteld moeten worden. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt zal helaas niet lang meer bij ons zijn en door hun verhaal op te schrijven, blijven de verhalen behouden voor toekomstige generaties.”
Hoe zijn de eerste reacties op je boek vanuit de kinderen?
“Heel goed, ik merk dat ze vaak nog niet veel weten van de oorlog, dat maakt mijn boek dus extra waardevol. Ik wil kinderen ook meegeven dat mensen ontzettend veerkrachtig zijn ondanks het leed dat ze meemaken en dat vrijheid niet iets vanzelfsprekends is. Volwassenen laten vaak zien dat ze niet leren van deze lessen, er zijn tenslotte nog steeds wereldwijd oorlogen, daarom is het zo belangrijk bewustwording hierover bij kinderen te creëren.”
Zijn er dingen die kinderen uit de verhalen oppikken die je niet direct had verwacht?
“Kinderen zijn vaak verbaasd dat de oorlog zich ook hier heeft afgespeeld en dat de gevolgen daarvan nog steeds zichtbaar zijn. Niet alleen negatief overigens, ook positief! Zo is het vrij onbekend dat Speeltuin Vrouwenhof zijn bestaan dankt aan het verzet, dat een veilige, mooie plek voor kinderen wilden creëren na de oorlog. De meeste kinderen zijn daar wel eens geweest om te spelen dus dat verhaal vinden ze heel interessant om te horen.”
Bij het boek hoort ook nog een lespakket, klopt dat?
“Het kan inderdaad samen met een lespakket aangeschaft worden. Cultuur Compaan, de organisatie in Roosendaal die zich inzet om cultuur bij alle Roosendalers te brengen, heeft geholpen bij het maken van speciale cultuurkaarten die basisscholen via de website kunnen bestellen. Bij elk verhaal in het boek hoort een leskaart. Op die manier ontstaat er ook interactie, waardoor de verhalen nog beter bijblijven.”
De kinderen leren dus volop van de verhalen, heb jij zelf ook nog iets geleerd tijdens het schrijven?
“Wat mij het meest bijgebleven is dat je altijd je eigen pad moet blijven kiezen, in welke situatie je ook zit. En ook dat er altijd goede mensen zijn in de wereld. In de oorlog waren er bijvoorbeeld mensen die de andere kant op keken, maar er waren er gelukkig ook genoeg die wel actie ondernamen en opkwamen voor de onderdrukte mensen.”
Meer lezen over Saskia en de boeken die ze geschreven heeft? Bekijk dan zeker eens haar website www.saskiavandenbrand.nl.