Duurzaam en vernieuwend ondernemen: VARTA
“Wij doen alleen de onderzoeken die nodig zijn om tot een bepaald product te komen, maar denken tegelijkertijd erg breed."
Om de restproducten die ontstaan bij het snoeien van de laurieren bij Laurierkwekerij Gova uit Nispen te verwerken, is een tweede tak van het bedrijf ontstaan: VARTA. Bij VARTA, het Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw, wordt continu gekeken naar duurzame mogelijkheden om zo min mogelijk afval te creëren. Met succes!
Van composthoop naar circulaire economie
Het ontstaan van de werkzaamheden van VARTA is met recht bijzonder te noemen. Niet eigenaar Charl Goossens, maar zijn dochter ontdekte op school samen met technisch onderwijsassistent Nicole van Beers hoe je olie uit laurierblad kunt halen; iets waar de laurierkwekerij zelf al een tijd naar op zoek was om te voorkomen dat al het snoeiafval op de composthoop terecht kwam. Want dankzij de veelzijdigheid van laurier zijn er tal van toepassingsmogelijkheden. De ontdekking leverde Nicole een baan als hoofd Research & Development op: de onderzoeken konden starten!
Duurzaamheidsgedachte
Op het terrein van Gova werd een mini-lab gebouwd, waar stoomdestillatie de beste methode bleek voor het verkrijgen van etherische laurierolie. Al vrij snel ontstonden zo liters olie, waar natuurlijk wel een toepassing voor moest worden bedacht. Nicole: “We verkopen de olie bijvoorbeeld aan Klepper & Klepper, die het gebruikt om laurierdrop te maken. Zij zijn heel blij dat de laurierolie nu van Nederlandse bodem komt. Mensen zoeken vaker naar oplossingen dicht bij huis. Echt een duurzaamheidsgedachte; mensen willen weten wat ze in hun mond stoppen.”
VARTA gaat verder met de ontwikkeling van producten zoals zalf en tandpasta. En dat blijft niet onopgemerkt bij andere kwekers! Ook zij hebben wel oren naar het gebruiken van de reststromen uit de akkerbouw of glastuinbouw. Het mini-lab groeide daarmee uit haar laboratoriumjasje, waarna een nieuwe locatie werd betrokken: een shared lab. De inzet van extra personeel kwam ook op het juiste moment, aangezien provincie Zuid-Holland en gemeente Westland aanklopten om iets te doen met twintig soorten verschillende bloemen die tijdens de lockdown achterbleven op de veiling. Een tijdrovende klus, maar het onderzoek levert een enorme hoeveelheid kennis op.
“ Mensen zijn heel blij dat de laurierolie nu van Nederlandse bodem komt. Zij zoeken vaker naar oplossingen dicht bij huis. ”
Nicole van Beers
Lokale samenwerkingen
Nicole: “Wij doen alleen de onderzoeken die nodig zijn om tot een bepaald product te komen, maar denken tegelijkertijd erg breed. Dat is ons onderscheidend vermogen. Voeding, papier, mondkapjesspray en handdesinfectiegel: niks is ons te gek. De kracht zit ook in samenwerking. Wij zijn de tussenfiguur tussen onderzoekscentra en de kweker, want die spreken niet dezelfde taal. Wij zitten ertussen om te begeleiden, maar ook om producenten te zoeken en kwekers te ontzorgen. Ook lokaal kijken we naar samenwerkingen: zo hebben we met het Roosendaalse bedrijf TriStar de handdesinfectiegel ontwikkeld.”
Duurzame toekomstplannen
De groei van VARTA en de duurzame trend zorgt voor ambitieuze toekomstplannen. “Mensen moeten wel nadenken over verduurzaming en daar kan VARTA een rol in spelen. Als we meer producten zelf maken, moeten we die ook in de markt brengen. Dan hebben we iemand nodig die de marketing verzorgt, daar moeten we in groeien. Ook het lab moet groter, zodat we meer producten kunnen maken. Want er zijn veel meer reststromen dan je denkt!”
“ Mensen moeten wel nadenken over verduurzaming en daar kan VARTA een rol in spelen. ”
Nicole van Beers
Groene Pluim voor Gova
Recentelijk heeft Gova een groene pluim gekregen voor duurzaam ondernemen. Nicole: “Niet alleen de ecologische waarden moeten kloppen, maar ook de sociale waarden. Bij Gova werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met autisme, herintreders of oudere mensen die niet meer aan het werk komen bijvoorbeeld. Ook daarmee hebben we deze duurzaamheidsprijs verdiend. Iedereen heeft een talent en die talenten zetten we bij Gova graag in!”